Trends in biometrische herkenning bij toegangscontrole

Biometrische herkenning via een vingerafdruk of irisscan is een zeer veilige en gemakkelijke methode voor toegangscontrole. Interflex maakt voor biometrische identificatie gebruik van de techniek van Touchless Biometric Systems (TBS). De biometrische producten van dit Zwitserse bedrijf zijn volledig geïntegreerd in de toegangscontrole-software van Interflex.

biometrische herkenning

Biometrische herkenning

Een belangrijke trend in biometrie is digitalisering. Voor bepaalde workflows kun je ermee bewijzen dat een persoon iets specifieks heeft gedaan. We zien dat Workforce Management ook steeds vaker gebruik maakt van biometrische herkenning. Niet alleen om in- en uit te klokken maar ook om erop toe te zien of alle regels en voorschriften worden nageleefd. Bijvoorbeeld: mag iemand bepaalde werkzaamheden uitvoeren? Maar ook de rechten en het welzijn van medewerkers kun je ermee verbeteren. Is de persoon die vandaag aan het werk is daadwerkelijk ingeroosterd op deze tijd? Worden zijn pauzes gerespecteerd? En door dit te registeren, voorkom je tijdrovende discussies achteraf.

Biometrie in toegangscontrole

De meeste mensen denken bij biometrische herkenning vooral aan hoogwaardige toegangscontrole. Daarbij gaat het om een beperkt aantal soorten toegang die op deze manier beveiligd zijn. Bijvoorbeeld toegang tot een datacenter, bankkluis of laboratorium. Tot voor kort was biometrische toegangscontrole een ‘stopper of speed’. Het duurde even voordat een apparaat een vinger of iris had gescand en herkend. Tegenwoordig is er echter apparatuur die dit in een fractie van een seconde doet! Het is voldoende om met de hand voor zo’n device te zwaaien. Zodra de scanner één van de vier vingers herkent, krijgt de gebruiker toegang. Dat maakt biometrische identificatie heel geschikt voor plaatsen waar in korte tijd veel mensen aan een toegangscontrole onderworpen moeten worden. Denk aan vliegvelden, stadions en fabrieken waar duizenden mensen rond zelfde tijd inchecken.

Cloud

Een andere belangrijke trend in biometrie is de cloud. Net als in andere gebieden van IT biedt de cloud op dit gebied veel voordelen. Je hebt als bedrijf geen eigen server meer nodig. Daarmee behoren installatie, beheer en eigen beveiliging tot het verleden. Zeker als je een onderneming hebt met heel veel filialen is dat handig. Voor een fastfoodketen bijvoorbeeld is het haast ondoenlijk om in elk restaurant een server te plaatsen en te onderhouden. Om nog maar te zwijgen over de veiligheid. De kans dat het op een plaats misgaat, is vele malen groter dan bij een cloudoplossing, waarbij de hele IT-infrastructuur met alle servers in een centraal beveiligd datacenter is ondergebracht.

Tenant management

De cloudoplossing maakt ook tenant management mogelijk. Hiermee kun je verschillende installaties managen. Je hebt een volledig en accuraat overzicht van hoeveel mensen zich in het gebouw bevinden, in welke ruimte en wie er vandaag is ingeroosterd. Vanaf een afstand zijn deze toegangsrechten op individueel niveau onmiddellijk te activeren of inactiveren. Dat biedt ook mogelijkheden voor geavanceerd Workforce Management. In een productieomgeving of distributiecentrum kun je voor elke individuele werknemer aan het begin van zijn dienst twee of drie verschillende taken klaarzetten waaraan hij kan werken. Door iemand zelf te laten kiezen, verhoog je de medewerkerstevredenheid en breng je het ziekteverzuim terug.

3D-vingerafdrukken en irisscan

De eerste biometrische herkenningen maakten gebruik van een vingerafdruk in twee dimensies. Een gebruiker legde zijn vinger op een schermpje en het apparaat maakte een scan. Tegenwoordig kan dat ook touchless in drie dimensies (3D). Een gebruiker steekt zijn vinger in de opening van het device. Zonder dat hij dit apparaat hoeft aan te raken, neemt dit drie tot vijf keer zoveel vingerafdruksets dan bij een tweedimensionale scan. Een 3D-vingerafdrukset heeft hetzelfde veiligheidsniveau als een scan van een iris. Andere lichaamskenmerken die voor biometrische herkenning worden gebruikt, zijn gezichtsherkenning en het aderpatroon van een hand. Gezichtsherkenning heeft echter als nadeel dat het veel minder betrouwbaar is. Op sociale media zijn miljoenen foto’s van mensen in hoge resolutie te vinden, zodat dit fraudegevoelig is. Een hand met aderen is een groter oppervlak dan een vingerafdruk en heeft dus veel minder kenmerken per vierkante centimeter dan een vingerafdruk of iris. Dit maakt ook de herkenning via een ader van een hand minder betrouwbaar.

Veilige biometrische identificatie

De veiligheid is verder te verhogen door geen foto van een (3D-) vingerafdruk te nemen maar identificatiepunten. Door deze om te vormen naar een template ontstaat er een versleutelde datacode die niet meer terug te herleiden is naar de vingerafdruk of iris. Zelfs wanneer een kwaadwillende de database met deze codes zou hacken, zijn deze codes nutteloos. De gegevenscodering blijft op drie plaatsen bewaard: op het toestel, tijdens de transmissie en op de server. Deze gegevenscode bevat alleen het identificatienummer, de voor- en achternaam en de versleutelde biometrische gegevens van de gebruiker. De beveiliging kan nog verder worden verhoogd door gebruik te maken van tweefactorauthenticatie (2FA): nadat een gebruiker zich met zijn kaart of pincode heeft geïdentificeerd, volgt een biometrische verificatie, bijvoorbeeld met een vinger of iris. In deze verificatiemodus kan elke lezer 100.000 gebruikers identificeren. Klanten kunnen ervoor kiezen dit extra beveiligingsniveau in de software te activeren.

Flexibiliteit, schaalbaarheid en toekomstbestendigheid

Interflex heeft de biometrische technologieën van TBS volledig geïntegreerd in zijn toegangscontrolesoftware, zodat de gebruiker deze als één enkele oplossing ervaart. Eindgebruikers kunnen hun ideale biometrische device kiezen uit een van de grootste portfolio’s op de markt. Verschillende sensortechnologieën en apparaten zijn ook gemakkelijk te combineren binnen één installatie of bedrijf: personeelsbeheer, toegangscontrole, bezoekersbeheer en tijdregistratie. Alle producten en diensten zijn geschikt voor kleine en grote installaties. De cloudoplossing vergroot de schaalbaarheid nog verder. TBS en Interflex stemmen onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van biometrische identificatie voortdurend op elkaar af, om klanten te kunnen blijven voorzien van de meest geavanceerde oplossingen.

Wil je meer weten over biometrische herkenning of onze oplossingen eens bekijken, neem dan hier contact op.