NIS2 naleving: Waar moet ik aan voldoen?

Organisaties in de vitale infrastructuur worden steeds vaker het doelwit van cyber- en sabotageaanvallen. Deze aanvallen veroorzaken jaarlijks gemiddeld €200 miljard aan schade. De wettelijke NIS2 richtlijn moet hier verandering in aanbrengen. Maar hoe kun je hieraan voldoen?

NIS2 naleving

Cyberaanvallen veroorzaken jaarlijks gemiddeld €200 miljard aan schade. Organisaties in de vitale infrastructuur worden steeds vaker het doelwit van deze cyberaanvallen. Om het aantal cyberaanvallen onder EU-lidstaten drastisch terug te dringen, is de NIS2-richtlijn in het leven geroepen. De NIS2-richtlijn vereist strenge beveiligingsmaatregelen ter bescherming van de vitale infrastructuur. De NIS2- en CER-richtlijn zijn sinds 17 oktober 2024 geldig in de Europese Unie. De verwachting is dat de nationale wetten in het 3e kwartaal van 2025 in werking treden. Je kunt nu op tijd starten met de naleving van NIS2. Maar wat houdt deze richtlijn precies in en hoe voldoet jouw organisatie aan deze strenge eisen?

Welke beveiligingsmaatregelen moet mijn organisatie treffen?

Door de groei van cyberaanvallen is een beveiligingsincident niet onoverkomelijk. Het is daarom van belang dat je significante beveiligingsincidenten binnen 24 uur meldt bij het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), ongeacht het moment waarop het incident plaatsvindt. Door de NIS2 ligt de verantwoordelijkheid bij de directie, die nu persoonlijk aansprakelijk is en betrokken moet zijn bij de ontwikkeling en implementatie van de beveiligingsstrategieën. Cybersecurity wordt daarmee een integraal onderdeel van het bedrijfsmanagement.

Organisaties moeten hun beveiligingsmaatregelen daarom aanpassen aan de nieuwste normen en deze regelmatig controleren en optimaliseren. Het niet voldoen kan overigens leiden tot zware financiële sancties. Als organisatie moet je voldoen aan de volgende verplichtingen en maatregelen:

  • Registratieverplichtingen
  • Voortdurend risicobeheer inclusief technische en organisatorische maatregelen zoals analyses in productie, toeleveringsketen en IT-systemen, regelmatige herziening van maatregelen, en implementatie van aanvalsdetectiesystemen.
  • Opleiding en bewustwording: Bewustmakingscursussen voor werknemers.
  • Rapportageverplichtingen: Snelle reactie op significante beveiligingsincidenten.
  • Documentatie van beveiligingsmaatregelen
  • Sterke aansturing vanuit de directie over beveiligingsstrategieën

Fysieke beveiliging voor de vitale infrastructuur

Ondanks de uitdagingen biedt de NIS2-richtlijn de mogelijkheid om de IT-infrastructuur van bedrijven te verbeteren en de weerbaarheid tegen cyberaanvallen te versterken. Terwijl cyberbeveiliging de systemen beschermt tegen aanvallen, zorgen fysieke maatregelen zoals toegangscontrole voor duidelijke afbakening en bewaking van bijvoorbeeld de serverruimte.

Hoe Interflex-oplossingen de NIS2-richtlijn ondersteunen

  • Bescherming van veiligheid kritische gebieden: Toegangscontrole, zoals met het IF-6040 systeem, voorkomt onbevoegde toegang tot deze kritieke gebieden. Alle autorisaties worden centraal beheerd en kunnen snel worden aangepast.
  • Monitoring en logging: Toegangsgebeurtenissen worden in realtime verzameld en gedocumenteerd, wat helpt bij het identificeren en analyseren van incidenten.
  • Hoge beveiligingsstandaarden: We volgen “security-by-design” en “security-by-default” principes en onderwerpen onze software aan regelmatige pentests. Communicatie tussen systemen is versleuteld.
  • Flexibiliteit en aanpasbaarheid: Interflex-oplossingen kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande systemen en aangepast aan diverse beveiligingseisen.
  • Extra beveiligingsfuncties: Biometrische oplossingen bieden extra veiligheid.

Interflex ondersteunt klanten bij het onderzoeken of ze voldoen aan de beveiligingsvereisten en bij het implementeren van effectieve oplossingen. Beveiliging hoeft niet fundamenteel opnieuw te worden opgebouwd, maar het combineren van cybersecurity en fysieke beveiliging is essentieel. Toegangscontrole, zowel op locatie als in de cloud, is een belangrijke bouwsteen in het beveiligingsconcept en zorgt ervoor dat de IT- en bedrijfsinfrastructuur goed beschermd blijft. Neem dit mee in het bedrijfsmanagement van jouw organisatie en pak deze kans om je goed voor te bereiden op de NIS2-richtlijn.


Je leest hier meer over de NIS2-richtlijn en bescherming van de vitale infrastructuur.