Heroverweging van toegangscontrole

De toenemende eisen op het gebied van bedrijfsbeveiliging vereisen moderne toegangscontrolesystemen. Ze zijn een essentieel onderdeel van een beveiligingsconcept en zorgen voor volledige fysieke bescherming volgens het principe van "Zero Trust" wanneer dat nodig is.

Toegangscontrole

Het beveiligen van kritieke bedrijfsprocessen heeft al vele jaren prioriteit voor bedrijven in verschillende sectoren. Tegelijkertijd nemen de eisen op het gebied van cyberbeveiliging voor informatiesystemen toe als gevolg van de groeiende connectiviteit, het mobiele werken en de voortdurende dreiging van cyberaanvallen.

Toegangscontrolesystemen zijn een belangrijk onderdeel van een beveiligingsconcept waarmee bedrijven deze uitdagingen en bedreigingen het hoofd kunnen bieden. Negen op de tien bedrijven zijn in 2022 slachtoffer geworden van datadiefstal, spionage en sabotage. Volgens een studie van de beroepsvereniging Bitkom heeft dit geleid tot jaarlijkse verliezen van 203 miljard euro voor de Duitse economie.

Bedrijven die tot de kritieke infrastructuur behoren, verwachten in de komende maanden een voortdurende bedreiging van cyberaanvallen. De politiek heeft al in het begin van 2022 gereageerd door de kring van bedrijven die onder de BSI-KRITIS-V-regeling vallen uit te breiden en te versterken, met name in de sectoren energie, transport en verkeer.

“Zero Trust” vervangt traditionele beveiligingsconcepten

IT-beveiligingsverantwoordelijken kiezen steeds vaker voor het concept van “Zero Trust” om bedrijfsnetwerken te beveiligen. IT-systemen worden zo beveiligd dat geen enkel extern of intern apparaat fundamenteel als betrouwbaar wordt beschouwd. Elke gebruikerstoegang wordt individueel geauthenticeerd en de identiteit en integriteit van het apparaat worden voortdurend gecontroleerd.

Dit beveiligingsconcept krijgt met name belang in het tijdperk van hybride werkmodellen. Beveiligingsverantwoordelijken maken gebruik van instrumenten zoals reserveproxies, firewalls, anti-spamfilters, antivirusprogramma’s en encryptie om de bedrijfsinfrastructuur te beschermen tegen schade.

Het beveiligen van het bedrijf omvat ook de fysieke beveiliging van materiële en immateriële activa. Om een effectief Zero Trust-concept te implementeren, is het belangrijk om alle aspecten in een beveiligingsconcept te overwegen en niet alleen te focussen op de beveiliging van bedrijfsnetwerken.

Het concept bepaalt wie, wanneer, waarom en hoe toegang heeft tot gegevens en wat er met die gegevens kan worden gedaan. Dit omvat ook regelmatige training van werknemers in verantwoord gegevensbeheer.

Hier komt ook een modern toegangsbeheersysteem in beeld dat toegangscontrole combineert met identiteitsbeheer. Toegangscontrolesystemen, in combinatie met toegangs- en controlemechanismen in IT-omgevingen zoals datacenters en serverruimtes, maken deel uit van de basisbeveiliging van informatiesystemen (ISMS).

Beveiligingsverantwoordelijken hebben al veel beschermingsmechanismen tot hun beschikking, zoals biometrische toegangslezers, ruimtecontroles of scheidingssystemen voor toegang met specifieke beveiligingseisen.

Gecentraliseerd en geautomatiseerd beheer van toegangsrechten

Naarmate de beveiligingseisen voor gebouwen en bedrijfssites toenemen, wordt een toegangscontrolesysteem complexer. Bovendien neemt het risico toe door de toenemende personeelsrotatie, het grote aantal bezoekers en de activiteiten van externe bedrijven op de bedrijfssite.

Een oplossing die kan voldoen aan deze hoge beveiligingseisen voor bedrijven is bijvoorbeeld het toegangscontrolesysteem IF-6040 van Interflex. De software omvat modules voor toegangscontrole, tijdbeheer en bezoekersbeheer, en kan worden gebruikt als on-site service of als cloud-based Managed Services.

Met deze softwareoplossing kunnen toegangsrechten centraal en geautomatiseerd worden beheerd. IT-beveiligingsbeheerders krijgen zo snel en systematisch inzicht in de aanwezigheid bij alle toegangspunten.

Toegangsrechten kunnen ook wereldwijd en op verschillende locaties worden beheerd, bijvoorbeeld met behulp van een uitgebreid gebruikers-/rolautorisatieconcept. Omdat ze dynamisch kunnen worden toegewezen in het systeem, vereenvoudigt dit het beheer van duizenden mogelijke toegangsrechten.

Ze worden dus niet direct toegewezen aan een persoon, maar indirect aan een organisatorische eenheid binnen het bedrijf. IT-beveiligingsbeheerders en IT-afdelingen worden ontlast door geautomatiseerd en dynamisch toewijzen en beheren van autorisaties, zodat ze zich kunnen richten op andere belangrijke taken op het gebied van IT-beveiliging.

Een toegangsoplossing zoals het IF-6040-systeem biedt ook andere functies, zoals het organiseren van toegangsrechten, herhaalde blokkering van toegang, tweepersoonsverificatie, lift- of sluiscontrole, of tijdelijke blokkering van individuele deuren.

Beveiligingsbeheerders kunnen toegangsbewegingen volgen in gevoelige gebieden van het bedrijf door middel van gedefinieerde ruimtezones, of ze als basis gebruiken voor een volledig evacuatiebeheer. Bovendien kan de oplossing flexibel worden uitgebreid via de REST API als de beveiligingseisen van het bedrijf veranderen.

Beveiliging als integrale benadering

De sleutel tot moderne toegangscontrolesystemen ligt in de versleuteling van alle communicatiekanalen en de mogelijkheid om snel en eenvoudig beveiligingsupdates uit te voeren, zodat de software altijd up-to-date is.

Toegangscontrolesystemen moeten de benadering van “beveiliging als standaard” en “beveiliging door ontwerp” volgen, wat betekent dat belangrijke beveiligingsaspecten al in de ontwikkelingsfase en gedurende de levenscyclus van de software en hardware worden meegenomen, zoals het gebruik van versleutelingstechnologieën en authenticatiemaatregelen.

Het IF-6040-systeem volgt ook deze principes. Dit is met name belangrijk in vergrendelingsomgevingen met draadloze verbindingen. Bijvoorbeeld, Interflex heeft in 2022 een nieuwe hardwarelijn ontwikkeld, Opendor air, die een reeks batterijgevoede vergrendelingscomponenten met draadloze mogelijkheden is. Dit voorbeeld laat zien dat zelfs bij verlies van draadloze verbinding, zoals bij een stroomstoring, autonome werking mogelijk is – toegangsreserveringen kunnen dus nog steeds bij de deur worden gemaakt – omdat de laatste 1.000 toegestane reserveringen worden opgeslagen op de vergrendelingscomponent.

Onmiddelijke beveiliging

Uiteindelijk gaat toegangscontrole als onderdeel van een moderne bedrijfsinfrastructuur veel verder dan alleen toegangsverificatie.

Beveiligingssystemen zoals de IF-6040 laten zien dat het ook gaat om het optimaliseren van organisatorische en technische processen binnen het bedrijf en het verlichten van belangrijke IT-taken.

IT-beveiligingsmanagers moeten een overzicht hebben van alle lagen van de bedrijfsinfrastructuur, zowel intern als extern, en alle componenten opnemen. Dit zorgt voor fysieke bescherming in overeenstemming met het Zero Trust-model.

Echter, beveiliging is geen permanente toestand, maar altijd een kwestie van momentopname. Het is daarom noodzakelijk om voortdurend dreigingen te controleren en voortdurend alle beveiligingsmaatregelen te ontwikkelen om een succesvol schild tegen cyberaanvallen te bouwen, zowel nu als in de toekomst.

Wil je meer weten over dit onderwerp of over onze toegangscontrole software, neem dan hier contact op.